Боряна Ангелова-Игова

спорт и философия

Литературен клуб | страницата на авторката | шпагат

 

Огледалце, огледалце, я кажи...

 

Боряна Ангелова-Игова

 

 

         Коя е най-красива на света?

 

         - Най-красива е малката принцеса. Вие, Кралице, остаряхте.

 

         И понеже остаряхме с още една година, нека си направим равносметката:

 

         Възрастта е социален конструкт. Жените са особено чувствителни, макар че и мъжете не са застраховани от социална сегрегация заради възраст. Интересното е, че за разлика от мъжа, колкото по-високо в йерархията е жената, нейната кариера и важност, толкова по-голямо значение има външният й вид. Днес обаче следва да гледаме възрастта по друг начин. Ако преди възрастта се е свързвала със здравето и следователно младостта е вдъхвала живот, трудоспособност и плодородие, сега виждаме хора на средна възраст със здрави тела, зъби, кожа и коса, в контраст с младежи с наднормено тегло, лоша кожа...
         Външният вид, тук би ни размахал пръст Пиер Бурдийо, е част от социалния ни хабитус, от начина ни на живот, от класата, към която принадлежим. Това особено много личи на жените. Новобогаташката ще се радва на селиконовите си устни и бюст, интелектуалката – на хипстърския си имидж, а еснафката ще се олюлява на тънките си и дълги токове и ще подрусва перхирдролената си минала през вафлите на пресата коса.
         Всички обаче сме жертва на годините. Възрастта ни диша във врата.

 

         Не е ли време това да се промени?

 

         Случващото се в спорта – областта, в която или можеш или не можеш, независимо от възраст, фенотип или пол – е показателно.

 

         2014 е белязана с няколко възрастови рекорда.

 

         Виждаме тенденция възрастта да се покачва в спортовете, практикувани главно от „младите“ – това са т.нар. „рискови спортове“, натоварващи ставите и костната система, те не се препоръчват на чупливите, нездрави „възрастни“. Именно те обаче стават шампиони и побеждават 18-годишните в бранша.

 

 

         Зимни спортове:

 

         На зимните олимпийски игри в Сочи Алберт Демченко (на 43 г.) спечели сребърен медал в спортните шейни.
         Седемкратният олимпийски шампион биатлонистът Оле Ейнар Бьорндален (на 40 г.) завоюва поредния си златен медал на ОИ в Сочи 2014.
         Алла Цупер (на 34 г.) стана олимпийска златна медалистка в Сочи в опасната дисциплина ски свободен стил.

 

 

         Бокс:

 

         Владимир Кличко на 38 г. защити титлата си на световен шампион по бокс, тежка категория.

 

 

         Скално катерене:

 

         На 62 г. Франсиско Новато („новака”) Марин изкачи „Pan Aroma“ заедно със сина си. В началото на 2014, тогава на 61, Новато изкачва за пореден път Botanics - Rodellar, Испания, с трудност 8b.

 

         Статистически погледнато това са незначително малко примери, но ние философите знаем, че именно тези примери променят хода на историята. Тук е важно не колко хора могат да преборят възрастта чрез своя социален хабитус, а ценността, караща хората да се хранят правилно за сметка на това да слагат най-качествения бензин в новата си кола. За хората, предпочели да карат ски или да танцуват вместо да си направят липосукция. За онези, които са предпочели да участват в хипермаратон вместо да се разпускат с шопинг в Мола. За всички тези хора – инвестирали в себе си, в телата си, в усъвършенстването си – тези няколко примера са важни.

 

 

         Честита Нова 2015 Година!

 

 

 

 

Електронна публикация на 06. януари 2015 г.

©1998-2023 г. Литературен клуб. Всички права запазени!

 

Литературен клуб [електронен вестник и виртуална библиотека]