Боряна Ангелова-Игова

спорт - репортажи

Литературен клуб | страницата на авторката | Рубрика „Шпагат“

 

Кунг-фу – една нестандартна научна конференция

 

Боряна Ангелова-Игова

 

 

 

 

         На 13 април 2013 в зала 3 на НДК се проведе едно необичайно научно-спортно събитие. Първата международна научна конференция по кунг-фу на родна земя, организирана от Българската федерация по Кунг-фу и Тай-чи.
         Резултатите от нея може да обобщим както следва:
         Според д-р Флорин Йорданая - председател на световната федерация по кунг-фу и тай-чи, кунг-фу е традиционно китайско бойно изкуство, от което произхождат всички бойни изкуства в Югоизточна Азия. Повечето бойни изкуства, за които се сещаме, всъщност са разновидност на кунг-фу. Освен исторически, кунг-фу е важен и като философия, обърна внимание Любомир Рангелов, председател на българската федерация по кунг-фу и тай-чи. Кунг-фу е път към самоусъвършенстване, себепознание и развитие на личността. Той е важен от морална и естетическа гледна точка. Кунг-фу е изкуство, не само спорт, защото при него няма състезание, няма надпревара, има правилно и красиво изпълнение. Неговият характер е трансцедентален, кунг-фу ни отделя от тук и сега, облагородява ни и ни кара да гледаме злободневието ни от висотата на „просветени“.
         Албена Денкова и Красимир Димитров обговориха сериозния проблем, свързан с насилието сред учениците. Според тяхното проучване, децата занимаващи се с кунг-фу в България, проявяват значително по-малка склонност към насилие и значително по-големи способности за овладяване на насилието. Основната причина за повишаващото се насилие сред подрастващите е липсата на любов.
         Екипът на Васил Димитров, Али Фадай, Мадлен Величкова и Александър Омайников насочиха вниманието към увеличаващата се тревожност, стрес и депресии сред учениците. Изследваните от тях групи спортуващи кунг-фу деца от 144 СОУ показват, че децата, занимаващи се с това изкуство, имат много по-висока самооценка, в стресови ситуации реагират много по-адекватно, имат по-бързи реакции и са по-гъвкави в социалните си умения и отворени към нови предизвикателства. Заради по-голямата си ангажираност те са по-весели и оптимисти за бъдещето си. Нивата на депресия са в пъти по-ниски сред хората, занимаващи се със спорт и това е тенденция в цял свят.
         Тодор Маринов и Теймур Джафри обърнаха внимание на физическата дееспособност на учениците, занимаващите се с кунг-фу. Оказва се, че при тях тялото се развива много по-хармонично, защото се натоварват равномерно всичките му части.
         Учудващо за подобен род необичайно научно-спортно събитие публиката беше многобройна и заинтересована, а сред официалните гости на конференцията бяха д-р Флорин Йорданоя – президентът на Световната федерация по традиционно кунг-фу; г-жа Пея Чернева, представител от Дирекция „Превенция, интеграция, спорт и туризъм“ към Столична община; проф. д-р Любомир Тимчев, представители на Академията на МВР: проф. д-р Любомир Тимчев (зам. ректор), старши преподавател по лична защита и физическа подготовка (катедра специална полицейска тактика); д-р Дориян Александров от „Златен Дракон“, доц. Йрий Топчийски от „Винг Чун Куен Плевен“, майстор Стефан Кунев от школата „Винг Чун Беймо“, майстор Николай Василев от „Винг Чун Шампионите“, г-жа Таня Тодорова от представител от Военната академия, полковник Пламен Пойчев, пресдтавител от Военна полиция, Г-н Пишман Ази, представител на Иранската кунг-фу ТоА академия
         Определено най-трогателният момент беше кунг-фу демонстрацията изпълнена от децата от 144 СОУ „Народни Будители". Приятно е, когато се видят толкова много малки деца, посветени на изкуството кунг-фу. В конференцията се включиха и майки на деца, занимаващи се кунг-фу, те изказаха задоволството си от това, че децата им не са пред компютрите и телевизорите, а са сред природата, спортуват и се развиват както физически, така и интелектуално.

 

 

 

 

Електронна публикация на 18. април 2013 г.

©1998-2023 г. Литературен клуб. Всички права запазени!

 

Литературен клуб [електронен вестник и виртуална библиотека]